hobby

Nowe życie starej fotografii

Ostatnimi laty modna stała się genealogia. Jak grzyby po deszczu wyrastają portale pozwalające śledzić losy rodziny na przestrzeni stuleci. Jesteśmy ciekawi pochodzenia i własnych korzeni.

Często mamy w domu stare fotografie. Bywa, że naruszone są zębem czasu i stają się przez to mało czytelne. Fotograf, który wykonywał to zdjęcie z pewnością nie przypuszczał, że przetrwa ona do czasu, gdzie pstryka się selfie co 2 minuty. Stara fotografia jest piękną pamiątką. Może też być ozdobą salonu. Dzięki starym zdjęciom zauważamy podobieństwa do przodków i szukamy cech wspólnych. Ciężko jednak dostrzec te wspólne punkty, gdy fotografia jest mało czytelna. Renowacja zdjęć jest ratunkiem dla wszelkich pożółkłych i przetartych egzemplarzy.

W dzisiejszej dobie zdjęcie można dowolnie powiększyć, dodać kolory. Są one drukowane na wysoko jakościowym papierze. Z pewnością takie solidne wykonanie pozwoli naszym odrestaurowanym fotografiom przetrwać kolejne 100 lat. Renowacja jest dobrym pomysłem na to, aby uratować przed zniszczeniem wiele zapomnianych sztuk. Ostatnimi laty głośna była sprawa odnalezienia na Białostockich Bojarach setek zdjęć z lat 40 i 50 ubiegłego wieku. Leżały one zapomniane na strychu jednego z domów i niszczały. Podczas rozbiórki odnaleziono je. Dzięki odrestaurowaniu tych niecodziennych zdjęć przez fotografa, mogliśmy spojrzeć na Białystok tak, jak go widzieli dawni mieszkańcy. Takie białe kruki mają niesamowitą wartość historyczną i społeczną.