przemysł

Wycinanie CNC

Obróbka metali to bardzo prężnie rozwijająca się gałąź przemysłu. Coraz chętniej korzysta się z tych metod cięcia, wycinania, frezowania, grawerowanie. Metody te bowiem są bardzo dokładne, a po wprowadzeniu odpowiedniego projektu na komputer maszyny; można ciąć bądź wycinać setki identycznych elementów.

Dlaczego najchętniej wybiera się metody CNC a nie tradycyjne metody? Dzięki obróbce CNC można uzyskać precyzyjnie wykonane, identyczne materiały, które mogą być wykonane z różnych materiałów – metalu, plastiku, drewna…

Są trzy metody cięcia, wycinania CNC: laser, plazma i strumień wody. Jeśli chcesz wybrać, którąś z tych metod, skontaktuj się ze specjalista, przekaż mu projekt i materiał, na którym ma zostać wykonany – ten podpowie Ci, jaką metodę wybrać, bo nie każda może zostać zastosowana na każdym materiale.

Jakie są zalety cięcia metodą CNC?

-przede wszystkim precyzyjne wykonanie

-powtarzalność elementów jak i całego procesu, jeśli element jest skomplikowany i złożony

-minimum odpadów – planujesz cięcie tak, by zminimalizować odpady – co za tym idzie – obniżasz koszty

-czysta i gładka powierzchnia cięcia – dzięki zastosowaniu metod CNC nie musisz już wykańczać krawędzi.

Cięcie laserem to ostatnio bardzo popularne rozwiązanie. Stosuje się je głównie do cięcia blach różnego typu (do grubości 3cm). Metoda co prawda nie jest najszybszą metodą obróbki, ale jest niesamowicie dokładna. Taką metodą można wycinać nawet bardzo skomplikowane i drobne elementy. Dodatkowym plusem jest to, że elementy jak już wspomnieliśmy, nie wymagają praktycznie żadnej dodatkowej obróbki, jakość jest naprawdę na wysokim poziomie.

Jeśli potrzebujesz metalowe plakietki z napisami, trwałe wizytówki, gadżety dla klientów czy kontrahentów… – ogranicza Cię właściwie tylko Twoja wyobraźnia. Cięcie laserem to możliwość zrealizowania praktycznie każdego Twojego projektu – według Twoich ścisłych wytycznych.