zdrowie

Gdzie szukać odpowiedniego ginekologa dla siebie?

Ginekolog to nie „byle jaki” lekarz. Kobieta powinna iść do niego bez obaw i bez strachu, bez wstydu. Wizyta raz, bądź dwa razy w roku to niemalże konieczność i obowiązek każdej kobiety. Dbacie o zdrowie swoich dzieci, mężów… a często osobie zapominacie. Błąd. Wielki błąd. Nawet jeśli nic się nie dzieje, nie macie żadnych niepokojących objawów przynajmniej raz w roku powinnyście mieć przeprowadzone badanie ginekologiczne i cytologię – by potwierdzić, że wszystko jest w porządku. Jeśli cokolwiek będzie się działo – im szybciej wykryje się chorobę – tym szybciej można ją zwalczyć i nie dopuścić do jej rozwijania czy nawrotów.

Jeśli nie wiesz jak znaleźć odpowiedniego ginekologa dla siebie – znajdziesz odpowiedź w sieci – bez wychodzenia z domu. Wpisz w wyszukiwarkę hasło: ginekolog +Twoje miasto – a już po chwili będziesz miała przed oczami listę ginekologów z tego miasta a także (co najważniejsze) opinie pacjentek na jego temat – które na pewno pomogą Ci w wyborze!

Objawy, z którymi natychmiast udać się do ginekologa.

1.Żółte bądź zielone upławy – bądź upławy w jakimkolwiek innym kolorze. Często takim upławom towarzyszy również nieprzyjemny zapach. Takie upławy najczęściej świadczą o infekcji, którą trzeba jak najszybciej wyleczyć.

2.Pieczenie bądź swędzenie okolic intymnych to kolejny objaw, z którym natychmiast powinno udać się do ginekologa. Taki objaw również może świadczyć o infekcji. Pamiętaj, że nieleczone infekcje mogą prowadzić do wielu groźnych powikłań – nawet do problemów z zajściem w ciążę!

3.Plamienia różnego pochodzenia – jeśli nie są to plamienia miesiączkowe, powinny zawsze wzbudzić niepokój.

4.Bardzo obfite, bolesne miesiączki, bądź zbyt długie (albo krótkie) cykle. W takim wypadku warto prowadzić kalendarzyk menstruacyjny. Zbyt obfite miesiączki mogą oznaczać mięśniaki bądź torbiele na jajnikach.

5.Bóle w podbrzuszu, które mogą wskazywać chociażby endometriozę.

6.Owrzodzenia w miejscach intymnych – takie zmiany skórne mogą świadczyć chociażby o obecności chorób wenerycznych. Konieczne jest więc odpowiednie leczenie – często na terapię będzie musiał przyjść również Twój partner.

Sprawdź ofertę ginekologa tutaj http://www.ginekolog-rabalski.pl/